Porovnání americké a české firemní kultury ve službách - Pecháčková, Monika (2013)
Cílem této bakalářské práce je charakterizovat a porovnat firemní kulturu amerických společností, které působí v oblasti služeb. V práci se nejprve věnuji kulturním dimenzím Geerta Hofstedeho a Alfonse Trompenaarse a následně také znakům americké kultury. Poté definuji firemní kulturu, uvádím prvky typické pro americkou i českou podnikovou kulturu a základní pravidla etikety. Práce také obsahuje informace o rozdílném vyjednávacím a komunikačním stylu Čechů a Američanů. V poslední části je charakterizováno pracovní prostředí v ČR a USA, s důrazem na přístup zaměstnanců k zákazníkům, nadřízeným a kolegům, následované navrhovanými zlepšujícími opatřeními. Informace uvedné v poslední kapitole pocházejí převážně z mých osobních zkušeností.