Úloha zasílatelských firem v mezinárodním obchodě - Košvancová, Nikola (2013)
Bakalářská práce představuje ucelený přehled o oboru zasílatelství, kterému je jinak zpravidla věnována menší pozornost široké i odborné veřejnosti. Nejprve jsou popsány služby poskytované zasílateli a důvody pro jejich využití. Následuje přehled legislativního rámce oboru jako takového. Poté jsou představeny dva hlavní profesní zasílatelské svazy (FIATA a SSL) a nastíněn možný přístup k členění a charakteristice zasílatelských firem. V druhé části práce jsou nabité teoretické vědomosti zapojeny do praxe ve společnosti DHL Global Forwarding, kdy je analyzován současný vývoj zasílatelského trhu v námořní dopravě a popsána organizace importních a exportních případů.