Finančná analýza spoločnosti Penzión Schweintaal, s.r.o. - Ľuptáková, Lucia (2013)
Bakalárska práca sa sústreďuje na analýzu finančnej situácie spoločnosti Penzión Schweintaal, s. r. o., v období rokov 2008-2012 a následne na zostavenie dlhodobého finančného plánu na základe výstupov analýzy. Súčasťou práce je taktiež definovanie stratégie spoločnosti, jej vízie a misie a základných strategických cieľov, ktorých dosiahnutie je pre spoločnosť v stanovenom horizonte žiadúce. V rámci práce sú využívané základné nástroje manažérskeho a strategicky orientovaného účtovníctva zahŕňajúce SWOT analýzu, mapu stratégie a Balanced Scorecard, vďaka ktorým sú najzávažnejšie problémy identifikované v spoločnosti detailne rozobraté. Špecifický prínos práce tkvie v zostavení finančného plánu na základe analyzovania dát z minulosti a odhadu vývoja do budúcnosti, ktorý má potenciál stať sa jedným zo základných pokladov finančného riadenia spoločnosti do budúcnosti. V práci dospievam k záveru, že spoločnosť je pri implementácii správnych manažérskych nástrojov a marketingových metód schopná stať sa sebestačnou, generovať zisk, nebyť závislou na dodatočných finančných prostriedkoch od vlastníkov a naplniť svoje kapacity vďaka prílivu nových zákazníkov.