Chudoba v subsaharské Africe příčiny a strategie eliminace - Záhorová, Martina (2013)
Cílem bakalářské práce je poukázat na problematiku chudoby v subsaharské Africe. První kapitola je zaměřená na chudobu a její definici, klasifikaci a měření. Zároveň je nastíněna současná situace subsaharské Afriky. Ve druhé kapitole jsou vymezeny hlavní příčiny chudoby v subsaharské Africe, a to příčiny geografické, koloniální dědictví, vnitropolitická nestabilita a sociálně ekonomické a demografické příčiny. Třetí kapitola pojednává o mezinárodních organizacích, jako o klíčových hráčích v boji proti chudobě. Pozornost je věnovaná Rozvojovým cílům tisíciletí a strategiím Světové banky, jakožto možným nástrojům ke snižování chudoby. Práce čerpá z českých, zvláště pak zahraničních knižních a internetových zdrojů, zejména pak z výročních zpráv, statistik a databází mezinárodních institucí.