Postavenie EU v svetovej ekonomike porovnanie s USA a Japonskom - Fečová, Zuzana; Cihelková, Eva, 1952-; Kačírková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Hlavným cieľom bakalárskej práce je zhodnotiť súčasné postavenie Európskej únie ako jedného z najvplyvnejších aktérov v globálnom hospodárstve. Pri analýze je využitá komparácia s ďalšími dvomi významnými svetovými mocnosťami -- USA a Japonskom. Prvá časť práce je zameraná na výkonnosť daných ekonomík, ktorá je posudzovaná z hľadiska absolútnej produkcie (HDP) a hospodárskeho rastu. Následne pôjde o identifikáciu dopadov rastu na zamestnanosť, cenovú stabilitu a stav verejných financií a vymedzenie hlavných ekonomických a sociálnych problémov. Druhá kapitola hodnotí vonkajšie vzťahy EU na základe obchodnej výkonnosti a kapitálových tokov. Taktiež je analyzovaná účasť na medzinárodnom prenose vedecko-technologických poznatkov a migrácia pracovnej sily. Cieľom poslednej kapitoly je zhodnotiť súčasnú pozíciu EU vo svete na základe porovnania so svetovými ukazovateľmi. Vzhľadom k tomu sú následne vymedzené hlavné problémy EU, ktorým je najmä oslabujúca konkurencieschopnosť v súvislosti s krízou a rýchlym nástupom rozvíjajúcich sa krajín a sú predstavené spôsoby na ich prekonávanie.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses