Švýcarská ekonomika na počátku 21. století - Skalická, Veronika (2013)
Bakalářská práce pojednává o švýcarské ekonomice na počátku 21. století. Ekonomika Švýcarska je jednou z nejvyspělejších světa, nicméně události poslední doby, jako byla dluhová krize eurozóny, její postavení mohly ohrozit. Cílem práce je tedy analýza současného stavu švýcarské ekonomiky na základě makroekonomických ukazatelů, definování hlavních zdrojů rizik a predikce budoucího vývoje švýcarského hospodářství. Významná část práce je rovněž věnována charakteristice jednotlivých odvětví Švýcarska. První část práce se zabývá obecnou charakteristikou Švýcarska a analýzou jeho současné ekonomiky. Další část pojednává o jednotlivých sektorech hospodářství, zahraničním obchodu a vztahu Švýcarska k integracím. Třetí část práce je věnována perspektivám švýcarské ekonomiky, v rámci nichž definuji hlavní zdroje rizika, stanovuji opatření, jak těmto rizikům předcházet a predikuji budoucí vývoj švýcarské ekonomiky.