Netarifní překážky v transatlantickém obchodě - Urbanová, Eva (2013)
Tato práce se zaměřuje na obchodní vztahy mezi EU a USA z pohledu odstraňování netarifních překážek. Cílem je zachytit trend vývoje bilaterálních vztahů po stránce ekonomické i institucionální a vyhodnotit, jak obě ekonomiky postupují v harmonizaci a vzájemném uznávání technických předpisů a norem a sanitárních a fytosanitárních opatření. Práce identifikuje dosavadní výsledky spolupráce -- dohody o vzájemném uznávání - i překážky, které se doposud překonat nepodařilo a které se staly předmětem obchodních sporů na půdě WTO (třetí kapitola). První kapitola vymezuje základní principy mnohostranného obchodního systému, které jsou směrodatné pro obchodní politiky EU a USA, a dále se věnuje společné obchodní politice EU. Druhá kapitola nastiňuje aktuální transatlantický obchod se zbožím a službami i toky kapitálu a popisuje vývoj institucionální základny pro kooperační úsilí obou států.