Netarifní překážky v transatlantickém obchodě - Urbanová, Eva; Bič, Josef; Bartušková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato práce se zaměřuje na obchodní vztahy mezi EU a USA z pohledu odstraňování netarifních překážek. Cílem je zachytit trend vývoje bilaterálních vztahů po stránce ekonomické i institucionální a vyhodnotit, jak obě ekonomiky postupují v harmonizaci a vzájemném uznávání technických předpisů a norem a sanitárních a fytosanitárních opatření. Práce identifikuje dosavadní výsledky spolupráce -- dohody o vzájemném uznávání - i překážky, které se doposud překonat nepodařilo a které se staly předmětem obchodních sporů na půdě WTO (třetí kapitola). První kapitola vymezuje základní principy mnohostranného obchodního systému, které jsou směrodatné pro obchodní politiky EU a USA, a dále se věnuje společné obchodní politice EU. Druhá kapitola nastiňuje aktuální transatlantický obchod se zbožím a službami i toky kapitálu a popisuje vývoj institucionální základny pro kooperační úsilí obou států.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses