NAFTA a MERCOSUR komparace regionálních integrací v Americe - Koubová, Monika (2013)
Bakalářská práce se věnuje americkým integračním uskupením NAFTA a Mercosur. Cílem je porovnat intenzitu obchodních a investičních vztahů členských států obou organizací a odhadnout jejich možný vývoj v budoucnosti. V první části jsou popsány motivy vedoucí k založení integrací a jsou představeny členské státy. Důraz je kladen na liberalizační mechanismy, jejichž vliv na obchod je zhodnocen v analýze obchodních a investičních vztahů obou uskupení. Na závěr je nastíněna možnost dalšího rozšiřování organizací a otázka celokontinentální integrace.