Vliv Lisabonské smlouvy na demokratický deficit EU - Müller, Lukáš (2013)
Současné institucionální nastavení EU vykazuje značné nedostatky v oblasti demokratičnosti. Pokud nahlížíme na EU optikou deliberativní demokracie a považujeme ji za politický systém spíše nežli regulatorní stát, vykazuje unie zcela konkrétní mezery v kvalitě demokracie. Jednotlivé body vycházejí z teoretického vymezení demokratického deficitu a při aplikaci na "předlisabonskou" realitu formulují jednoznačné požadavky na změnu primárního práva. Vedle zvýšení transparentnosti je jím zvýšení pravomocí Evropského parlamentu jako jediného přímo voleného unijního orgánu a zvýšení možnosti kontroly evropských institucí ze strany národních parlamentů. Lisabonská smlouva však nesplnila očekávání a nepodařilo se jí tak demokratický deficit EU odstranit.