Světový trh cukru a postavení ČR na tomto trhu - Vrběcká, Lucie (2012)
V mé diplomové práci se zabývám analýzou světového trhu cukru a postavením České republiky na tomto trhu. V prvním kapitole obecně popisuji cukr, jeho využití, spotřebu a produkci, popisuji i významné produkční oblasti. Ve druhé části se zabývám omezením trhu ze strany Evropské unie, popisuji jednotlivé reformy a kvóty s dopadem na jednotlivé země. Ve třetí části, a to té nejdůležitější, se věnuji obchodu s cukrem na burzách, jaké nástroje se používají k obchodování, nové formy obchodování jako např. Fair Trade a také popisuji faktory, které ovlivňují vývoj cen. V poslední části, rovněž důležité, píši o postavení České republiky na světovém trhu a jeho vývoji v průběhu let a útlumu produkce cukru v naší zemi.