Změny v podnikatelském prostředí Ukrajiny v posledních deseti letech a možnosti spolupráce s ČR - Tarasenko, Mariya (2013)
Cílem teto diplomové práce je provedení analýzy podnikatelského prostředí Ukrajiny v období 2001 -- 2011 a vyhodnocení hlavních tendencí, změn a vývojových trendů.Ve své práci budu postupovat od základního zhodnocení ekonomického prostředí na Ukrajině až po jeho zaměření na podnikatelskou oblast. Na začátku poskytnu všeobecný přehled o makroekonomických ukazatelích vývoje ukrajinské ekonomiky, poté uvedu statistiku mezinárodního obchodu a investic. V další části zhodnotím mezinárodní obchod Ukrajiny se státy, které na něm mají největší podíl. Dál se zaměřím na možnosti spolupráce s Českou Republikou. Na konci uvedu konkrétní kroky vztahující se k založení podniku zahraniční právnickou osobou. Na základě provedené analýzy a vlastních zkušeností vytvořím doporučení podnikatelům, kteří chtějí začít působit na území Ukrajiny. Uvedu také návrhy na zlepšení situace v podnikatelském prostředí Ukrajiny pro zabezpečení efektivního vzájemného obchodu s podnikateli z jiných států. Výsledkem diplomové práce je závěr, zda se Ukrajina ubírá správným směrem.