Komparativní analýza konkurenceschopnosti zemí Visegrádské čtyřky - Šteflová, Šárka (2012)
Diplomová práce se zabývá analýzou konkurenceschopnosti zemí Visegrádské skupiny. Cílem této diplomové práce je provedení analýzy konkurenceschopnosti zemí Visegrádské skupiny - České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Na základě dat dostupných z veřejných zdrojů a statistik bude zkoumáno, jak si země stojí v dnešním konkurenčním prostředí ve srovnání v rámci Visegrádské skupiny, a Evropské unie. Práce je rozdělena do tří kapitol. První teoretická část je věnována definici konkurenceschopnosti a metodám, jak lze měřit konkurenceschopnost státu. V druhé kapitole je představena Visegrádská skupina a její společné charakteristiky. V další části je práce zaměřena na makroekonomické ukazatele - inflaci, vládní dluh a HDP na osobu. Následně je analyzován zahraniční obchod a komoditní a teritoriální struktura vývozů za posledních deset let. Ve třetím kapitole je provedena analýza konkurenceschopnosti na základě produktivity práce, nákladů na práci, výdajů do vědy a výzkumu a úrovni terciárního vzdělání. Na závěr je zhodnocení konkurenceschopnosti V4 na základě indexu globální konkurenceschopnosti v roce 2011-2012.