FINANČNÍ DERIVÁTY JAKO PROSTŘEDEK ŘÍZENÍ RIZIK V MEZINÁRODNÍM OBCHODĚ - Vránová, Jana; Taušer, Josef; Donát, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Problematika finančních derivátů je poměrně komplikovaná a laické veřejnosti téměř neznámá. Jsou používány ze tří důvodů: arbitrážního, spekulačního a zajišťovacího, který je v této práci podrobně zpracován. Cílem je problematiku derivátů objasnit, vysvětlit příčiny vzniku a systematizovat jednotlivé druhy derivátů a jejich členění. Práce srovnává základní typy derivátů a sumarizuje jejich výhody a nevýhody a možnou aplikaci v praxi. Kromě podniků jako finálních uživatelů neopomíná ani roli externích subjektů, jako například clearing. Objasňuje pojmy rizika a nejistoty a podrobně se věnuje jejich identifikaci, řízení rizika a jeho zajištění. Analyzuje současnou situaci na trhu OTC (over the counter) derivátů a přináší výstupy z rozhovorů s bankovními experty a konzultanty, kteří s deriváty reálně pracují, ohledně jejich zkušeností s klienty a jejich používáním finančních derivátů. Zároveň informuje o nové legislativě European Market Infrastructure Regulation, která v roce 2013 vstoupila v platnost a je s deriváty přímo spojena. Přináší také případovou studii na reálném příkladu společnosti L'Oréal. Popisuje principy, na jejichž základě tato společnost s deriváty zachází, a analyzuje problémy, kterým v této souvislosti čelí.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses