Harmonizace práce a rodinného života - Ticháková, Zuzana (2013)
Tato diplomová práce se zaměřuje na slaďování pracovních a rodinných povinností žen. Cílem práce je zjistit, jak ženy zvládají sladit práci a rodinu, kolik času týdně jim zaberou domácí práce a péče o rodinu a jak se na povinnostech podílí jejich partner. Pro tyto účely jsou využity rozhovory a dotazníkové šetření. Představa o genderových rolích se projevuje nejen v pracovní sféře, ale i v té osobní. Muž očekává, že se povinnostem v domácnosti a péči o děti bude věnovat žena. Je vhodné, aby se oba partneři o povinnosti, které přináší společné soužití a založení rodiny, dělili rovnoměrně. Je nutné vyřešit i to, kdo z partnerů zůstane na rodičovské dovolené. Vždy záleží na individuálním případě a vzájemné dohodě partnerů.