Alternativy centrálního bankovnictví a možnosti jejich praktické aplikace. - Chaloupková, Jana (2013)
Diplomová práce se na teoretické úrovni zabývá možnými alternativami dvoustupňového bankovního systému s centrální bankou. Detailně pak řeší analýzu jedné z nich -- měnového výboru. Aplikační část je zaměřena na tři úplně odlišné země, které se s tímto systémem setkaly a byly ním výrazně ovlivněny. Jedná se o evropský stát Estonsko, latinskoamerickou Argentinu a Zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky Hongkong. Předkládaná práce analyzuje každý měnový výbor zvlášť, popisuje ekonomickou situaci před a po jeho zavedení a rovněž nastiňuje současný vývoj dané ekonomiky. V závěru je umístěno jejich srovnání a zhodnocení úspěšnosti jednotlivých měnových výborů.