Příčiny rostoucího počtu jednočlenných domácností po roce 1989 a jejich role v sociální politice - Rubešová, Zuzana; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Poláková, Olga, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cíl mé diplomové práce je nalézt relevantní příčiny stále rostoucího počtu jednočlenných domácností v České republice. Za posledních 15 let eviduje ČSÚ bezmála 83% nárůst tohoto typu domácností. Má hypotéza je taková, že velkým dílem se na tomto trendu podílí faktory sociální, ekonomické a demografické. Teoretická část bude zpracována především z dat ČSÚ. Nejprve se zaměřím na analýzu jednočlenných domácností jako celku a následovat bude část, která se bude zabývat přímo příčinami tohoto jevu. Dílčími skupinami, u kterých budu hledat důvody nárůstu, budou jednočlenné domácnosti mladých, tzv. Singles, a dále pak domácnosti důchodců. Praktická část bude postavena na zhodnocení role, kterou hraje tento typ domácností jako příjemce sociálních služeb (důchodci) a také jako aktivní přispěvatel do státní pokladny (Singles). Z výsledků, které mi vyjdou, bych ráda sestavila predikci ohledně výdajů sociální politiky v případě pokračování tohoto trendu stejným tempem.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses