Konkurenceschopnost EU z pohledu příspěvku členských zemí - Zíka, Tomáš (2013)
Bakalářská práce se zabývá příspěvkem jednotlivých členských zemí ke konkurenceschopnosti a přínosem Lisabonské strategie a Evropy 2020 k tomuto tématu. První kapitola se věnuje vymezení pojmu konkurenceschopnost a podrobnějšímu měření dle Světového ekonomického fóra. Ve druhé kapitole jsou rozebrány jednotlivé země EU z pohledu konkurenceschopnosti, a jaký dopad měla na konkurenceschopnost EU Lisabonská strategie. V poslední kapitole je nastíněn koncept strategie Evropa 2020 a dosavadní plnění jejích jednotlivých cílů.