Čínsky a japonský hospodársky rast v období 2000-2012 - Klapáčová, Miroslava (2013)
Práca pojednáva o čínskom a japonskom hospodárskom raste vo vymedzenom období 2000-2012. Zatiaľ čo Čína je dynamicky rastúcou rozvojovou krajinou, Japonsko patrí medzi vyspelé trhové ekonomiky. Obe krajiny však hrajú vo svetovej ekonomike významnú úlohu. Hlavným cieľom tejto práce je opísať hospodársky rast týchto dvoch odlišne postavených svetových ekonomík ázijského regiónu a podrobnejšou analýzou zahraničného obchodu zistiť, akou mierou sa na tomto raste podieľal. Štúdia sa zameriava predovšetkým na vývoj a štrukturálne zmeny hospodárstva oboch krajín a ich zahraničného obchodu v sledovanom období. Pozornosť je ďalej venovaná vplyvu vývoja zahraničného obchodu na celkový hospodárskeho rast krajín.