Biopotraviny a jejich postavení v současném retailingu - Veselá, Tereza (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá pozicí biopotravin na současném maloobchodním trhu v České republice. V úvodu vysvětluje, co je to samotná biopotravina a ekologické zemědělství, z jehož produktů se biopotraviny vyrábějí. Práce dále popisuje vývoz ekologického zemědělství ve světě a u nás a čtenáři pak přináší také informace o aktuálním stavu. Je zde podrobně popsán také současný trh s biopotravinami, ale i jejich výroba, distribuce, vývoz a dovoz nebo samotný pohled českých obyvatel na toto odvětví. V praktické části se práce věnuje analýze postavení biopotravin v prodejnách obchodního řetězce SPAR Česká obchodní společnost s.r.o. Čtenářovi nabízí rozhovor se sortimentní manažerkou společnosti, dále výsledky průzkumu na prodejnách, kdy byla zmapována aktuální nabídka sortimentu biopotravin vybraných prodejen. Dále také poskytne výsledky dotazníkového šetření u zákazníků společnosti SPAR ČOS.