Integrační procesy balkánských států do EU a NATO - Deskoska, Elena (2013)
Tato práce se snaží odhadnout, na jaké úrovni se v současné době nacházejí balkánské země v jejich přípravách pro vstup do EU,a zároveň s tím také popisuje bariéry, na které narážejí v tomto procesu.První kapitola zkoumá, jak jsou státy západního Balkánu sladěny s politickými kritérii, která je potřeba splnit pro členství v EU. Druhá kapitola se soustřeďuje na všeobecnou ekonomickou situaci západního Balkánu.Třetí kapitola se zabývá spory mezi balkánskými státy, které velmi komplikují procesy jejich integrace s EU.