Fungování dohody CEFTA v období let 2004 až 2012 - Ponec, Jakub (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou zahraničního obchodu členských zemí CEFTA. Této analýze podléhá mezinárodní obchod všech zemí, které kdy do toho uskupení patřily, avšak hlavní důraz leží na zemích, které byly členy mezi lety 2004 až 2012. Cílem práce je zhodnotit, zda členství těchto zemí v CEFTA napomohlo liberalizaci jejich zahraničního obchodu, a zda může jejich působení v CEFTA připravit tyto státy na integrační procesy spojené se vstupem do Evropské unie. Práce se skládá ze tří částí. První část se zabývá vznikem CEFTA, a jak k němu došlo. Je zde popsán historický vývoj ekonomicko-politické situace ve střední a východní Evropě. Druhá kapitola analyzuje zahraniční obchod zakládajících států CEFTA a států, které přistoupily před rokem 2000. Třetí, stěžejní kapitola, této práce analyzuje obchod zemí dohody CEFTA, které byly členy mezi lety 2004 až 2012. Interpretací výsledků této analýzy je zhodnocen přínos, který měly státy z členství v CEFTA.