Fenomén hikikomori v Japonsku - Vrubleuskaya, Hanna (2013)
Tato práce se zabývá problémem "hikikomori" v japonské společnosti. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit vliv fenoménu hikikomori na budoucnost japonské společnosti. Zaměřím se hlavně na ekonomické a sociální dopady. V první části práce se zabývám definicí problému a jeho charakteristikami. Dál se zabývám příčinámi vzniku fenoménu hikikomori -- příčinami, které souvisí s psychyckým stavem mladých japonců a japonek a příčinámi, které souvisí se změnami na pracovním trhu a ekonomickou situaci od druhe poloviny 90. let. Ve třetí části první kapitoly porovnávám jednotlivé případy hikikomori ve světě s japonským fenoménem. Druhá část popisuje dopady na ekonomický a sociální sektor, jež jsou způsobené fenoménem hikikomori a dál představuje formy podpory a preventivní opatření proti tomuto problému.