Společná zemědělská politika EU a její vliv na český agrární sektor - Melková, Monika; Plchová, Božena, 1936-; Nigrinová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce se zabývá vlivem Společné zemědělské politiky EU na český agrární sektor. Cílem je zjistit, zda vstup ČR do EU a aplikace SZP měly pozitivní či negativní vliv na české zemědělství. Nejprve je popsán vznik SZP, její cíle a principy. Další kapitola popisuje vývoj a reformy SZP, které po vstupu do EU ovlivnily i ČR. Dále je objasněn systém financování SZP EU v historii až po současnost. Další části se již zabývají zemědělskou politikou ČR po roce 1989, zemědělskou politikou před vstupem do EU a po vstupu do EU. Jsou zde popsány problémy, které bylo potřeba před vstupem do EU odstranit a napomoci tak plynulému zavedení SZP. Předposlední část práce rozebírá jednotlivé podpory poskytované od EU, které byly největším přínosem vstupu ČR do EU, a dělí je na přímé platby a rozvoj venkova. V poslední kapitole je analyzován vliv SZP na konkrétní zemědělský podnik AGROSPOL, Malý Bor a. s. a snaží se zjistit, jaká pozitiva a jaká negativa přinesl společnosti vstup do EU.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses