Analýza vztahu úrokové míry a měnového kurzu v podmínkách malé otevřené ekonomiky - Brigant, Michal; Mandel, Martin, 1962-; Kučera, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Primárním cílem předkládané diplomové práce bylo analyzovat vztah devizového kurzu a úrokové míry v podmínkách malé otevřené ekonomiky. Jednotlivé teoretické přístupy přicházejí v otázce směru a intenzity kauzálního působení mezi těmito veličinami s různými, někdy dokonce protichůdnými závěry. Z pohledu autora je důležité chápat interakci devizového kurzu a úrokové míry ne jako statický vztah, ale spíše jako dynamický proces. Samotná empirická analýza byla prováděna na měsíčních časových řadách (2000-2012) tří vybraných malých otevřených ekonomik -- Polska, Maďarska a Česka. Jako vhodné analytické metody byly zvoleny grafická, regresní resp. vektorová autoregresní a nakonec kointegrační analýza. Zajímavé byly zejména výsledky potvrzující prosazování mezinárodního Fisherova efektu resp. prokázání kauzálního působení vývoje devizových kurzů na hodnotu domácí úrokové míry (úrokového diferenciálu) v případě kurzů sledovaných národních měn k euru. Překvapivým fenoménem pozorovaným v modelech byl rovněž tzv. devizový efekt přílivu zahraničního dluhového kapitálu stojící proti obecně očekávané depreciaci kurzu v důsledku růstu zadluženosti domácí ekonomiky.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses