Účetnictví a daně z příjmů právnických osob a způsoby její optimalizace - Hobža, Radek (2013)
Cílem diplomové práce je nastínění problematiky optimalizace daně z příjmů právnických osob a její využití v praxi. První část práce vymezuje základní pojmy a poukazuje na problematiku propojení účetních a daňových předpisů. Následuje podrobný popis transformace účetního výsledku hospodaření na základ daně s řadou ukázkových příkladů a účetních schémat. Druhá část se soustředí na vysvětlení pojmů daňová úspora a vyhnutí se dani. Jsou popsány i možnosti nelegálních daňových úniků a způsob boje proti nim na úrovni státu i Evropské unie. Tato část je věnována i daňovým rájům, jejich výhodám a snaze o jejich omezení. V závěru práce je uveden komplexní příklad prakticky využívající metodiku popsanou v této práci.