Interkulturní komunikace se zaměřením na česko - německou spolupráci - Koblížková, Beáta (2013)
První část této práce je zaměřena na teoretické znalosti potřebné pro výzkumné šetření v části druhé. V této části jsou vymezeny základní pojmy této práce jako je komunikace a kultura. Tato část je zaměřena především na specifikaci interkulturní komunikace mezi Čechy a Němci, na zavedené kulturní standardy a jejich srovnání. Druhá část této práce je zaměřena na praktické využití teoretických znalostí uvedených v předchozí části. Hlavním cílem práce je zjistit z osobních zkušeností respondentů, jaký mají pohled na opačnou kulturu, zda během vývoje obou kultur došlo k nějaké změně v zavedených kulturních standardech a kde vznikají nejčastější problémy ve vzájemné komunikaci. Metoda výzkumu je adresné elektronické dotazování českých i německých respondentů, jenž doplňuje a rozšiřuje metoda osobního rozhovoru. Výsledkem výzkumu jsou potvrzené či vyvrácené hypotézy, které jsou shrnuty v závěru společně s vlastním názorem na dané téma bakalářské práce.