Vývoj eura ve vybraných zemích EU od počátku krize - Strupplová, Lucie (2013)
Zavedení eura jako jednotné měny v zemích eurozóny je výsledkem mnohaletého procesu vývoje evropské integrace. Představuje významný mezník v oblasti světové ekonomiky. Cílem bakalářské práce je zhodnocení vývoje a role eura ve vybraných zemích EU od počátku krize. Práce sleduje odlišnosti jejího průběhu na základě porovnání makroekonomických dat a hodnotí její dopad na Německo, Francii, země skupiny PIIGS a eurozónu jako celek. Zmiňuje také roli ECB a použité intervenční a záchranné mechanizmy. Závěrem práce hodnotí společnou měnu euro, její přínos a negativní vlivy v období krize