Ochrana spotřebitele před nebezpečnými výrobky v ČR - Růžková, Kateřina (2013)
Práce se zaměřuje na ochranu spotřebitelů před nebezpečnými výrobky a na platné systémy ochrany v České republice. V teoretické části je uvedena právní úprava ochrany spotřebitele a obecná bezpečnost výrobků. Zvláštní kapitola je věnována dozorovým institucím a spotřebitelským organizacím, které dohlížejí na bezpečnost výrobků. Mezi evropské systémy, které jsou v práci popisovány, patří informační systém RAPEX, RASFF a systém kritických bodů HACCP. V rámci praktické části byl proveden průzkum mezi spotřebiteli, a to formou dotazníkového šetření. Cílem dotazníkového šetření bylo zanalyzovat obecné znalosti spotřebitelů a jejich informace o fungování evropských systémů RAPEX a RASFF, popřípadě HACCP.