Příčiny a dopady deflace v Japonsku - Burdová, Ivana; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Machytka, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Krach spekulativní bubliny na trhu aktiv na přelomu 80. let a 90. let 20. století připravil prostředí pro deflaci. Ta naplno propukla v 2. polovině 90. let při odhalení strukturálních problémů. Současně se také objevil problém credit crunch a pasti likvidity. Ačkoliv se japonská centrální banka a vláda snažily s deflací bojovat, nepodařilo se deflaci až do současnosti překonat. Přesto měly politika nulových úrokových sazeb a politika kvantitativního uvolňování pozitivní efekt. Zabránily přechodu Japonska do deflační spirály, na jejímž kraji se několikrát ocitlo. V současnosti se spekuluje o pozitivních vyhlídkách na definitivní uniknutí deflaci. S novou agresivní politikou centrální banky, ale také současného premiéra, se již nyní zlepšila atmosféra na celém japonském trhu. Otazník ovšem zůstává nad plánovaným zvýšením daně ze spotřeby, které by v krajním případě mohlo přivodit problémy.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses