Energetická závislost center světové ekonomiky - Vomáčková, Anna; Vošta, Milan, 1962-; Machytka, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Hlavním tématem práce je rozdílnost ve vybavenosti energetickými zdroji a ve spotřebě těchto zdrojů v různých regionech světa a z ní vyplývající energetická závislost. v úvodní části práce se autor věnuje základní charakteristice a rozmístění energetických zdrojů, následně pak pojmu energetické závislosti resp. energetické bezpečnosti jako takové. v dalších kapitolách práce zaměřuje svou pozornost na čtyři dominantní centra současné globální ekonomiky -- Evropskou unii, Spojené státy, Japonsko a Čínu, analyzuje rysy jejich spotřeby a produkce energie, stejně jako toky energetických surovin do těchto zemí (integračních uskupení), a z uvedených dat vyvozuje míru energetické závislosti resp. zranitelnosti těchto ekonomik.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses