Čína a USA cesta ke světovému prvenství? - Smola, Filip (2013)
Cílem této bakalářské práce je analýza ekonomického rozvoje Číny a USA. Práce je rozdě-lena do tří kapitol. První kapitola je zaměřena jen na Čínskou lidovou republiku. Zkoumá důvody současného ekonomického úspěchu a zhodnocuje snahy Komunistické strany Číny o přiblížení se světu zejména v hospodářských otázkách. Druhá kapitola je celá věnována hospodářskému vývoji Spojených států amerických. Pozornost je zaměřena obzvláště na ekonomický vývoj na přelomu tisíciletí, kdy byla úspěšná devadesátá léta minulého století vystřídána řadou krizí ve století jednadvacátém. Závěrečná kapitola hledá odpověď na otázku, který z těchto států jde po správné cestě k dosažení světového prvenství z ekonomického pohledu. Informace v této bakalářské práci pocházejí z českých a zahra-ničních tištěných i webových zdrojů.