Porovnanie menových politík FEDu a ECB na pozadí hypotekárnej a dlhovej krízy - Husarčík, Marek (2013)
Táto práca sa venuje analýze a hodnoteniu menovej politiky Federálneho rezervného systému a Európskej centrálnej banky na pozadí hypotekárnej a dlhovej krízy. Na začiatku práce je popísaná história vzniku a organizačná štruktúru týchto bánk. Veľký priestor v práci je venovaný menovej politike FEDu a ECB, jej nástrojom, stratégiám a cieľom. Druhá časť práce sa venuje finančnej kríze a jednotlivým štandardným a neštandardným opatreniam, ktoré FED a ECB v boji s touto krízou učinili. Je tu vykonaná analýza úspešnosti týchto opatrení z hľadiska toho, či naplnili ciele, ktoré chceli FED a ECB pomocou nich dosiahnuť. Pomocou tejto analýzy sa práca snaží prísť k záveru, ako politika týchto centrálnych bánk ovplyvnila pohľad na ich dôveryhodnosť a kredibilitu. Záver práce je venovaný súčasným opatreniam oboch centrálnych bánk a predikcii ich možných dopadov.