PPP projekty v EU - vybrané aspekty - Pikl, Tomáš (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem Public-Private-Partnership (PPP), což v překladu do češtiny znamená partnerství veřejného a soukromého sektoru, a jeho porovnáním v České republice a ve Velké Británii. Cílem této práce je přiblížit praxi PPP projektů v České republice a ve Velké Británii a pomocí porovnání prostředí k jejich realizaci v obou zmíněných zemí a vybraných faktorů určit, proč je realizace PPP projektů ve Velké Británii úspěšnější než v České republice. V úvodní kapitole práce je rozebrána samotná definice PPP, její principy, druhy a výhody a nevýhody. Ve druhé kapitole jsou porovnávány vybrané faktory obou zemí, které implementaci PPP projektů ovlivňují, a to konkrétně korupce, transparentnost, institucionální a právní rámec a stav veřejných financi. Ve třetí kapitole jsou pak některé tyto faktory demonstrovány na názorných příkladech, které reflektují současnou praxi v obou zemích.