Nákladová analýza léčby katarakty - Nečasová, Martina (2013)
Diplomová práce se zabývá nákladovou analýzou léčby šedého zákalu. Záměrem je porovnat operaci katarakty fakoemulzifikací ultrazvukovou metodou a laserovou metodou a pomocí analýzy nákladů a přínosů vyhodnotit efektivnější léčbu ze třech perspektiv -- pacienta, zdravotnického zařízení a pojišťovny. K výpočtu subjektivního přínosu operace pro pacienta je využita metoda VF-14, která je nástrojem pro převedení přínosu do finančních jednotek