Mikroekonomické dopady strukturálních fondů v neziskovém sektoru - Špaček, Martin (2012)
Ve své diplomové práci s názvem "Mikroekonomické dopady strukturálních fondů v neziskovém sektoru" se zaměřuji na analýzu dopadů evropských fondů na kapacity českých nestátních neziskových organizací. Zabýval jsem se pouze situací obecně prospěšných společností. Dopady na kapacity měřím pomocí ekonomických ukazatelů získaných z účetních závěrek organizací, kterými jsou celkové výnosy, celkové osobní náklady, hospodářský výsledek a celková zadluženost. Výsledků analýzy bylo dosaženo pomocí srovnávání podpořených a nepodpořených organizací za období let 2006-2011 za použití vybraných metod counterfactual impact evaluation jako jsou metoda difference-in-difference a metoda párování. Pomocí těchto metod se mi podařilo nalézt pozitivní vliv strukturálních fondů EU na kapacity českých nestátních neziskových organizací.