Podnikatelský plán - Paralelní reexport léčivých přípravků - Šašek, Otakar (2012)
Práce se primárně zabývá paralelním obchodem s léčivými přípravky v rámci Evropy. Po nabídce na spolupráci se silným dodavatelem ve smyslu zprostředkování obchodu, bylo zapotřebí zhodnotit realizovatelnost a rentabilitu projektu při různých variantách. Diplomová práce se tedy zabývá reálným případem začínající společnosti zprostředkovávající obchod s léčivými přípravky v rámci Evropské unie. V úvodních dvou částech práce připomíná metodologii podnikatelského plánu a následně předkládá základy legislativního rámce souvisejícího s obchodem s léčivy. Následně je popsán trh, zevrubně analyzována jeho slabá místa, zároveň příležitosti, přičemž vše je stále reflektováno s naší příležitostí. Po krátké marketingové části následuje nejrozsáhlejší oddíl zabývající se finančními výpočty. Kalkulováno je s třemi variantami reality, které mohou nastat a ke každé z nich je propočítán i hospodářský výsledek za následující rok provozu firmy. Závěr pak hodnotí celý projekt jako investici vstupních nákladů z pohledu jejich návratnosti s přihlédnutím k příležitostem, které je možno rozvíjet i při jen mírně výdělečném provozu a mají potenciál přinést zisk v dlouhodobějším horizontu. Vše je ale otázkou legislativního vývoje v Evropské unii i jednotlivých státech.