Motivace zaměstnanců – komparace odvětví - Kouřilová, Leona (2012)
Cílem této práce je srovnat systém nabízených benefitů ve společnostech GE Money Bank a Telefónica Czech Republic, a.s. a zjistit, zda množství a druh nabízených benefitů má vliv na spokojenost zaměstnanců. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení základních pojmů, jako například motivace, motiv, stimulace. Dále jsou popsány různé zdroje motivace, poruchy motivace a jsou vysvětleny některé motivační teorie. Konec teoretické části je věnován zaměstnaneckým benefitům. V praktické části jsou představeny společnosti GE Money Bank a Telefónica Czech Republic, a.s. Součástí praktické části je výzkum, který pomocí dotazníkového šetření zjišťuje spokojenost zaměstnanců s druhy nabízených benefitů v jejich společnosti. V závěru této práce dochází k vyhodnocení výzkumu, potvrzení či vyvrácení stanovených hypotéz a k navržení případných změn ve společnostech GE Money Bank a Telefónica Czech Republic, a.s.