Analýza dopadu evropská dluhové krize na stabilitu finančních institucí - Byrtusová, Eva (2012)
Bankovní krize a na ní navazující dluhová krize zapříčinily některé změny na finančním trhu. Diplomová práce je zaměřena především na dluhovou krizi a její vliv na stabilitu finančního sektoru. Pozornost je věnována příčinám, důsledkům a možným východiskům z této situace, především v eurozóně. Mezi zkoumaná řešení patří návrhy na daň z finančních transakcí, stabilizační dluhopisy, návrh regulace dle konceptu CRD IV, vnitřní záchrana a federalizace eurozóny. Jsou zde analyzovány i další faktory, které v důsledku dluhové krize působí na stabilitu finančních institucí -- ratingová hodnocení, fiskální politika a optimálnost měnové oblasti eurozóny. Výsledkem analýzy je zjištění, že některá navrhovaná opatření, vstoupí-li v platnost v popisované podobě, mohou mít protichůdné účinky či dokonce zvyšovat morální hazard podstupovaný finančními institucemi. Dalším jevem je vytvoření nových regulací. Pozitivním zjištěním však je, že finanční instituce dokázaly prozatím dluhovou krizi přečkat.