Využití reálných opcí pro hodnocení IT investic - Polakovič, Robert; Šebesta, Michal; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tato diplomová práce se zabývá použitím reálných opcí při hodnocení IT investic. V úvodní části práce analyzuje klasické přístupy k hodnocení investic, vymezuje projekt v investičním a informatickém pojetí a podává přehled tradičních metod hodnocení IT investic. Následující část seznamuje čtenáře nejprve s finančními opcemi, představuje jednotlivé typy, parametry, metody výpočtu a také základní postupy zajištění proti riziku. Následně jsou představeny opce reálné, odlišnost od opcí finančních, způsoby využití, parametry, metody výpočtu a omezení. Další část práce analyzuje použití reálných při hodnocení IT investic, zdůvodňuje účel jejich použití a popisuje vybrané metodiky aplikace reálných opcí v IT oblasti. V rámci této analýzy byl proveden výběr jednotlivých aplikací s důrazem na to, aby práce poskytovala co možná nejširší pohled na možnosti využití reálných opcí v této oblasti. Závěrem práce je prezentována případová studie, kdy je jedna z představených metodik aplikována na reálném IT projektu. Tato část především demonstruje některé aspekty a náročnost řešení použití reálných opcí v podmínkách reálného projektu.
Vedoucí práce: Michal Šebesta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses