Vliv zavedení datových schránek na efektivní komunikaci ve státní správě - Svoboda, Jiří (2012)
Diplomová práce se zabývá aktuálními aspekty informatizace veřejné správy. Posuzuje vliv zavedení systému datových schránek na efektivní komunikaci ve státní správě a hodnotí, nakolik jsou datové schránky přínosem pro občany tohoto státu. První část práce, po definování v této oblasti užívaných pojmů, se zaměřuje na projekt eGovernmentu a jeho čtyř pilířů. Dále hodnotí jeho vliv na snižování administrativní zátěže podnikatelů a na život občana v informační společnosti. Následující část práce upozorňuje na mezery v legislativě, která vytváří pravidla pro systém datových schránek a má bezprostřední vliv na efektivitu jejich fungování. Součástí práce jsou také průzkumy hodnotící dopady zavedení systému datových schránek na efektivní komunikaci orgánů státní správy a samosprávy a na občany naší země. Práce upozorňuje na zjištěné problémy systému datových schránek, analyzuje jejich příčiny a nabízí možnosti jejich řešení.