“Být někdy nemocen je zdravé. Zjistíme, že zdraví je k nezaplacení.” Komparace výdaje na zdravotní péči v letech 1918-1938 a 1993-2003 - Stibor, Martin (2013)
Čeští pacienti se domnívají, že státem poskytovaná péče je méně dostupná než dřív. Práce zkoumá a porovnává dostupnost zdravotní péče v Československé republice (1928 až 1938) a v České republice (1993 až 2003) na území Čech, Moravy a Slezska. Počet lékařů, zdravotnických zařízení a poměr výdajů na péči o zdraví výrazně ovlivňuje dostupnost zdravotní péče. Studie stojí na předpokladu, že s lepší dostupností se zlepšuje zdravotní stav obyvatelstva a klesá mortalita. Analýza komparuje historická statistická data. Vypovídací hodnota dat byla diskutována v kontextu kulturní historie a postmoderny. Výzkum potvrdil pokles úmrtnosti při vyšší dostupnosti sofistikované moderní péče. Dílčí zjištění popsané v práci poukazuje na vzrůstající dostupnost zdravotní péče. Autor pokládá za kritickou část analýzy selekci vstupních dat. Vyřazení nevhodných údajů zpřesňuje výsledky a je odpovědností každého badatele.