Prediktivní modelování v oblasti řízení kreditních rizik - Švastalová, Iva; Fíglová, Zuzana, 1977-; Bouda, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce je zaměřená na prediktivní modelování v oblasti řízení kreditních rizik. Touto oblastí se především zabývají bankovní a finanční instituce, aby odhadly pravděpodobnost defaultu klientů a mohly se rozhodnout, kterého klienta přijmou a kterého klienta odmítnou. Teoretická část obsahuje seznámení s kredit scoringem a popis modelů diskrétní volby. Podrobněji je zde popsán lineární pravděpodobnostní model, probitový model a logitový model. Logitový model je následně použit pro odhad defaultu klientů. Praktická část této práce je zaměřena na statistický popis příslušného vzorku dat a práci se samotnými daty před zahájením výstavby kredit scoringového modelu. Poté následuje odhad modelu na testovacím vzorku dat a jeho testování, odhad modelu na celém vzorku dat s popisy jednotlivých kroků výpočtů a výstupů z programu SPSS.
Vedoucí práce: Zuzana Dlouhá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses