Ekonomické příčiny zhoršení mezinárodního postavení Velké Británie v letech 1945 – 1951 - Švejdová, Jana (2013)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu příčin zhoršení britského mezinárodního postavení v letech 1945 -- 1951. Za nejčastější příčiny úpadku velmocenského statutu bývá označován nový bipolární charakter světa, počátek studené války a nedostatečné přizpůsobení britské zahraniční politiky nové situaci. Práce má nabídnout odlišný pohled na danou problematiku a dokázat, že hlavní příčinou zhoršení mezinárodního postavení byl špatný poválečný stav britské ekonomiky a z toho vyplývající skutečnosti. Pozornost věnuji analýze hospodářské a sociální politiky labouristické vlády, zhodnocení jejích dopadů na stav britské ekonomiky a sociální politiky a posouzení toho, jak nedostatek financí limitoval labouristickou vládu v oblasti politiky zahraniční. Analýza příčin zhoršení mezinárodního postavení Velké Británie je postavena na tzv. primátu vnitřní politiky. Závěry formuluji na základě metod hospodářských, politických a sociálních dějin za využití metody analýzy, syntézy a komparace.