Karel Havlíček Borovský jako zakladatel českého ekonomického učení? Příspěvek k dějinám českého ekonomického myšlení. - Brožek, Jan; Szobi, Pavel, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem práce je kritické přezkoumání teze, kterou zastává česká odborná veřejnost, zda byl Karel Havlíček Borovský zakladatel českého ekonomického myšlení. Vycházím z hypotézy, že Havlíček byl především ekonomický žurnalista se základními znalostmi liberálního myšlení, které chtěl ve svých článcích interpretovat široké české veřejnosti, aby se nově nastupující české národní hnutí seznámilo se základy ekonomické teorie. Na základě metodologického rámce dějin idejí chci přiblížit, jak vypadal liberalismus v českých zemích 19. století, podívat se na společenskou stratifikaci české společnosti a ukázat rozdíl mezi vědcem a žurnalistou. Ve své práci se nechci věnovat pouze otázce, co psal Havlíček ve svých textech, ale také se chci zabývat analýzou zájmů českého národního hnutí v polovině 19. století. Stranou nezůstane ani otázka, z jakých ideových směrů Havlíček vycházel, kteří autoři ho nejvíce ovlivnili (anglosaský či kontinentální liberalismus, německá historická škola, francouzské kořeny osvícenství aj.). V práci se také podívám, jak byl Havlíček interpretován v průběhu dějin.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses