Analýza malých a středních podniků z pohledu uplatnění principů udržitelnosti - Vojtěšek, Cyril; Basl, Josef, 1961-; Gála, Libor, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce analyzuje přístup malých a středních podniků v České republice k tématům Green IT a udržitelnost. První část se týká spotřeby elektrické energie v oboru informačních technologií, která v posledních letech pravidelně roste a jejíž výroba je hlavním zdrojem emisí skleníkových plynů do atmosféry. Jednotlivé techniky jako konsolidace a virtualizace serverů, virtualizace klientských zařízení, cloud, řízení spotřeby, dematerializace a recyklace jsou podrobně popsány z hlediska toho, jak je podniky mohou využít ke snížení své uhlíkové stopy. Následuje část zabývající se materiálními aspekty Green IT. Popsán je životní cyklus výrobku a vliv jednotlivých fází na udržitelnost. Důraz je kladen na použití toxických materiálů ve výrobě a odbornou recyklaci vyřazené elektroniky, která se v poslední době stává jednou z priorit Green IT. Informační technologie jsou sice významným producentem skleníkových plynů, zároveň však mohou nabídnout prostředky, jak snížit jejich emise v jiných odvětvích. Protože nejvíce životní prostředí zatěžuje výroba elektrické energie a spalování paliv v logistice, jedná se především o tyto oblasti, kde může IT přispět. Díky IT mohou miliony lidí pracovat z domova, což také přispívá k udržitelnosti. Analytická část prezentuje výsledky šetření v malých a středních podnicích. Šetření se týká vztahu těchto firem ke Green IT a tomu, jaké postupy využívají. Jeho cílem je zjistit, kolik firem se tímto tématem aktivně zabývá a jaké z toho tyto firmy mají přínosy.
Vedoucí práce: Josef Basl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses