Finanční analýza a srovnání ukazatelů u společností Nike a Adidas - Matyáš, David (2013)
V této diplomové práci popisuji postup finanční analýzy a následně provádím samotnou analýzu a srovnání dvou přímých konkurentů, kteří používají rozdílné účetní standardy. V průběhu analýzy je potřeba se vypořádat se skutečností, že se Nike, Inc. řídí standardem U.S. GAAP, zatímco adidas AG sestavuje své výkazy na základě IFRS. Docházím k závěru, že v tomto konkrétním případě nedochází k zásadní divergenci mezi zvolenými postupy a srovnání je možné provést, aniž by hrozilo, že vzniknou chyby materiálního charakteru. Ze samotného srovnání vychází, že obě společnosti jsou v dobré finanční kondici, ovšem adidas v několika ukazatelích výrazně zaostává. Jako takové je možné zmínit míru obrátkovosti aktiv, pracovní kapitál, provozní marži, atd.