Faktory ovlivňující využitelnost nervového ovládání počítače v oblasti informačního managementu - Živkov, Martin (2013)
Práce se zabývá problematikou brain--computer interface (BCI). V první části jsou popsána potřebná teoretická východiska pro provedený výzkum. Kapitola Analýza technologie (EEG, EMG) je pojata obecně a objasňuje základní teorii fungování EEG a EMG zařízení. Kapitola Popis zařízení EPOC neuroheadset rozebírá konkrétní přístroj použitý při výzkumu především po technické a funkční stránce. Oddíl Analýza praktického využití BCI zařízení Emotiv EPOC neuroheadset je sebevysvětlující. Předmětem zájmu praktické části je vliv činitelů na využitelnost BCI neuroheadsetu EPOC v oblasti informačního managementu, které byly utříděny a analyzovány. Pro aplikaci výzkumu byla vybrána oblast lidských faktorů (fyzických i psychických), u kterých byla vyšetřována korelace se schopností naučit se používat neuroheadset EPOC, resp. jeho BCI složku. Pro výzkum byla použita experimentální metoda, kdy byl vzorek dobrovolníků otestován, podroben dotazníkovému šetření pro získání vlastností a opakovaně testován na schopnost používat BCI složku neuroheadsetu EPOC. Ve výzkumné části bylo zjištěno, že se schopností naučit se používat BCI, koreluje optimističnost (Pearsonův korelační koeficient 0,731 [Pkk] na hladině významnosti 0,01 ), stabilita (|0,648| Pkk na hladině významnosti 0,01), koncentrace (|0,638| Pkk na hladině významnosti 0,01), self-efficacy (0,549 Pkk na hladině významnosti 0,05), prostorové vnímání (0,426 Pkk na hladině významnosti 0,01).