Zend Framework - Kutišová, Magda (2013)
Diplomová práce se zabývá srovnáním první a druhé verze PHP frameworku Zend Framework. Zabývá se změnami architektury a funkcionality frameworku, které přinesla jeho druhá verze, vydaná ve stabilním sestavení v září 2012. Na praktickém příkladu ukázkové aplikace tyto změny demonstruje a hodnotí pomocí sady různorodých kritérií. Úvodní část práce charakterizuje a klasifikuje webové frameworky a určuje jejich místo mezi ostatními softwarovými frameworky. V další části se práce zabývá základní charakteristikou a historií Zend Frameworku a zařazuje ho mezi webové frameworky na základě jejich předchozí klasifikace. Praktická část, která tvoří většinu práce, na příkladu ukázkové aplikace demonstruje rozdíly mezi první a druhou verzí Zend Frameworku od instalace a konfigurace frameworku, přes popis jeho architektury, po zhodnocení jeho rychlosti a bezpečnosti.