Mnichov jako legitimizační prostředek normalizace v ČSSR. Příspěvek k vlivu masových médií v ČSSR v 70. letech 20. století - Provazníková, Jana; Szobi, Pavel, 1983-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Ve své diplomové práci se věnuji vztahu mezi masovými médii, politickou mocí a společností v Československu na přelomu 60. a 70. let 20. století. Zabývám se proměnou mediálního prostředí "svobodnějších" 60. let vzhledem k období normalizace, nalézám odpovědi zejména na tyto otázky: Jak se měnila mediální atmosféra v Československu na přelomu 60. a 70. let 20. století? Můžeme tyto proměny spojovat s proměnami politické atmosféry? Jak významnou roli hrála média právě v utužování režimu a prosazování normalizace? Dokázala média v komunistickém područí úspěšně ovlivňovat společnost a vštěpovat jí své představy a názory? Coby hlavní hypotézu si stanovuji tvrzení, že komunistická média skutečně měla v úmyslu a následně skutečně dokázala ovlivnit a manipulovat myšlení lidí. Odpovědi na otázky a pravdivost hypotézy ověřuji na základě obecné teorie mediální historie a následně konkrétně analyzuji na příkladu překvapivě stěžejního politického pojmu komunistické doby -- mnichovské dohody. Metodologicky vycházím z nových politických dějin a z diskuse, která se vede o roli a významu masových médií v moderních společnostech, a také z nejnovější odborné literatury a archivních materiálů.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses